ministar_zdravlja_posjetio_hitne_medicinske_timove_u_hac_brinje_i_ob_ogulin_articleimagePovodom turističke sezone i pojačanih dežurstava timova hitne medicinske službe (HMS) duž hrvatskih prometnica, ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa svojim suradnicima posjetio je danas prometni tim hitne medicinske službe u tehničkoj jedinici HAC Brinje te Centar za hitnu medicinu opće bolnice Ogulin, gdje su ga dočekali prim. mr. Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu,  dipl. iur. Vlatko Kovačić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije te ravnateljica OB Ogulin, dr. Jadranka Francetić.

„S obzirom da tijekom turističke sezone dolazi do naglog povećanja intenziteta prometa na javnim cestama, osigurali smo rad 15 dodatnih prometnih timova, kako bismo mogli pružiti kvalitetnu hitnu medicinsku skrb svakom pojedincu tijekom turističke sezone. Obavješten sam o visokoj pripravnosti svih timova, a sad se i na licu mjesta mogu uvjeriti da je to tako. Zahvaljujem svim djelatnicima što odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao kako bismo imali najvišu razinu zdravstvene usluge i na prometnicama“, istaknuo je ministar Varga koji je u operativno komunikacijskom središtu Hrvatskih autocesta u Brinju razgovarao  s članovima tima hitne medicinske službe koji dežuraju na autocesti.

U svakom se timu nalazi liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač s potpuno opremljenim i standardiziranim vozilom za hitne medicinske intervencije, a navedenih 15 timova dežura na prometnicama kontinuirano u periodu od 19. lipnja do 31. kolovoza. Na autocesti A1 (Zagreb-Split-Dubrovnik) nalazi se sedam timova HMS-e i to na punktovima Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd, a dodatni tim HMS smješten u Brinju pokriva dionicu A1 od tunela Plasina do čvora Bosiljevo. Na autocesti A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac) nalaze se ukupno četiri dodatna tima, smještena na punktovima Kutina, Okučani, Županja i Samobor. Na preostalim glavnim prometnicama dežura po jedan tim na A6 (Rijeka – Zagreb) u Delnicama, na državnoj cesti D8 i D25 dežura tim u Karlobagu, državnu cestu D1 pokriva tim u Korenici, a Istarski Ipsilon tim smješten u Pazinu.

„Dodatni prometni timovi HMS-a, u uvjetima višestruko pojačanog opterećenja glavnih prometnih pravaca tijekom turističke sezone, ključni su za brzu intervenciju na prometnicama i pravovremeno zbrinjavanje ozlijeđenih i oboljelih osoba.  Ti su dodatni timovi raspoređeni  na način da je sve pacijente u sklopu zlatnog sata moguće prevesti u najbližu bolnicu. No, kako su ozljede glave najčešće ozljede u prometnim nezgodama, svakako bi nam dobro došao i još brži prijevoz, primjerice namjenski helikopteri o kojima se ovih dana govori u javnosti, čime bi bilo moguće teško ozlijeđenu osobu direktno prevesti u klinički bolnički centar ili bolnicu koja ima ustrojen odjel neurokirurgije“, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Prema dosadašnjim podacima kojima raspolaže Hrvatski zavod za hitnu medicinu od početka dežurstva 19. lipnja do 9. kolovoza svi dodatni timovi HMS zbrinuli su ukupno 545 osoba, od čega 298 ozlijeđenih na mjestu nesreće i 247 oboljelih osoba na mjestu događaja. Ukupno je na mjestu nesreće smrtno stradalo sedam osoba, dok je jedna osoba preminula tijekom prijevoza u zdravstvenu ustanovu. U istom razdoblju dodatni tim HMS smješten na lokaciji Brinje zbrinuo je ukupno 22 osobe, od čega deset ozlijeđenih na mjestu nesreće i 12 oboljelih osoba na mjestu događaja dok smrtno stradalih nije bilo.

Nakon obilaska operativno komunikacijskog centra HAC Brinje ministar zdravlja uputio se prema Centru za hitnu medicinu Opće bolnice Ogulin, gdje se uz djelatnike bolnice nalazi se i tim Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije koji na tom mjestu boravi i sudjeluje u zbrinjavanju svih hitnih i manje hitnih pacijenata. Prema dostupnim podacima, prosječan broj mjesečnih intervencija u Centru za hitnu medicinu za 2014. godinu iznosio je 746, od čega 36% intervencija spada u hitne, a 64%  u ne hitne intervencije. Ovo je jedan od uspješnih modela funkcioniranja HMS-a, a upravo se Karlovačka županija može pohvaliti s još jednim pilot – projektom modela organizacije HMS-a,  gdje je ispred hitnog prijema Opće bolnice Karlovac organizirana ambulanta u kojoj vikendom dežuraju liječnici primarne medicine. Tijekom projekta ustanovljeno je da čak 73 % pacijenata nisu bili hitni slučajevi dok je procjena da je na razini cijele zemlje taj postotak i veći od 80 posto zbog čega se iznimno opterećuje rad hitne medicinske službe.

Ministar zdravlja pružio je podršku i čestitao svim djelatnicima hitne medicinske službe koji svakodnevno spašavaju ljudske živote te apelirao na sve građane da tijekom ovih ljetnih mjeseci voze sporije na svim prometnicama, stanu kad osjete umor te da propuste vozila HMS-a koja žure spasiti živote.

izvor teksta: Ministarstvo zdravlja