partneri

mediamet1

facebook twitter youtube google

Broj prikaza (hitova) članaka
1984875

Smjernice za rad Hitne medicinske službe

smjernice-za-rad-izvanbolnicke-HMS resize resizepriručnik hmptrijaza

Provjera sigurnosti: Prije prilaska unesrećenoj osobi potrebno je provjeriti da li postoji kakva opasnost za vas i žrtvu, te opasnost otkloniti prije samog prilaska i pružanja pomoći.

Provjera svijesti: Prići ćemo unesrećenoj osobi te ju lagano protresti za oba ramena i obratiti joj se. Ako odgovara smatrati ćemo da je osoba pri svijesti, pitati ćemo ju što se dogodilo a zatim trebamo otići po pomoć ako je potrebno. Trebamo je redovito pratiti i kontrolirati da ne bi došlo do pogoršanja stanja. Ako ne odgovara smatramo da osoba nije pri svijesti, pokušamo nekog  pozvati u pomoć. Ako nema nikog u blizini glasno viknemo da privučemo nečiju pažnju ali za sada unesrećenu osobu ne napuštamo. Otvaramo dišni put zabacivanjem glave i podizanjem brade i to na način da  jednom rukom pridržavamo čelo i u isto vrijeme potiskujemo glavu da je  zabacimo, a drugom podižemo bradu pomoću dva prsta držeći bradu na donjoj čeljusti. Provjerimo da li u usnoj šupljini postoji neko strano tijelo koje treba ukloniti. Ako postoji, uklanjamo strano tijelo iz usne šupljine samo pod kontrolom oka.

Provjera disanja: U isto vrijeme dok otvaramo dišni put provjeravamo disanje u trajanju od 10 sekundi. Gledamo, slušamo i osjećamo tj. promatramo podizanje prsnog koša, slušamo da li čujemo zvukove disanja i osjećamo strujanje zraka na obrazu. Zbog toga trebamo se nagnuti obrazom na lice unesrećene osobe s pogledom prema njegovom prsnom košu. Ujedno provjeravajući disanje promatramo da li ćemo primjetiti znakove života.  Ako diše normalno osobu trebamo postaviti u stabilni bočni položaj i redovito  pratiti da li diše.Tada bi trebali pozvati pomoć. Ako ne diše ili ne diše normalno trebamo pozvati pomoć. Ukoliko smo od ranije već privukli nečiju pažnju tu osobu pošaljemo da pozove hitnu medicinsku pomoć. Ako smo sami ostavimo žrtvu i potražimo pomoć tako da se što brže vratimo nazad-

Vanjska masaža srca: Započinjemo vanjsku masažu srca. Pored unesrećene osobe trebamo kleknuti na koljena a najbolje bi bilo da nam rame unesrećene osobe bude u visini naših nogu kako bi mogli masirati srce i provoditi umjetno disanje a da se ne moramo pomicati. Oslobodićemo prsni koš od odjeće da bi mogli odrediti položaj za masažu. Korijen dlana jedne ruke bi trebali postaviti na sredinu donje polovice prsne kosti što odgovara sredini prsnog koša, a drugi  dlan povrh prvog te ispreplesti prste. Trebamo se nagnuti tako da nam ruke budu okomite u odnosu na prsni koš. Moramo paziti da pritisak ne vršimo na rebra, gornje dijelove trbuha te na donji vrh prsne kosti.Pritisak na prsnu kost treba biti takav da utisnemo prsnu kost oko 5-6 centimetra. Frekvencija masaže srca treba biti 100-120 u minuti a nakon svakog pritiska trebamo taj naš pritisak popustiti bez skidanja ruku s položaja na prsnom košu. Kompresija i otpuštanje mogu trajati podjednako.

Umjetno disanje: Tako radimo 30 kompresija a zatim opet otvaramo dišni put podizanjem brade s vrhovima prstiju i zabacivanjem čela. Palcem i kažiprstom ruke kojom pridržavamo čelo zatvorimo osobi nos, zatim normalno udahnemo a onda prionemo na pacijentova usta ostvarujući dobar kontakt upuhnemo u njega zrak. Pratimo podizanje i spuštanje prsnog koša. To ponovimo. Dakle, izvedemo 30 kompresija a zatim dva upuha. Za podizanje prsnog koša potrebna je jedna sekunda upuhivanja.
Zatim ponavljamo kompresije na prsni koš  i umjetno disanje u omjeru 30:2.
Kardiopulmonalnu reanimaciju izvodimo dok ne stigne stručna hitna medicinska pomoć, dok osoba ne počne normalno disati ili se ne umorimo.

Kad je prisutno više spašavatelja jedan provodi masažu srca a drugi umjetno disanje te ako smo u mogućnosti trebali bi se mijenjati svake dviije minute  da sprečimo umaranje.

Ako osoba počne normalno disati ili primjetite znakove života prestanite .

Ako niste voljni raditi umjetno disanje ili sposobni radite samo masažu srca, neprekidno, frekvencijom 100-120 u minuti.

Ako se pri upuhivanju ne odigne prsni koš tada je potrebno prije slijedećeg upuhivanja provjeriti dišni put i po potrebi očistiti od stranih tijela ako  su vidljivi (pod kontrolom oka).

 

Hrvatski index prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno dojavnu jedinicu

index

logo hzhm

aed.hr

zoll

Media-met koristi kolačiće kako bi poboljšali funkcionalnost web stranice i omogućili vam lakše korištenje. Pronađite više o upotrebi kolačića (cookies) te kako se mogu izbrisati, pročitajte više o pravilima korištenja uvjeti korištenja.

  Prihvaćam korištenje kolačića na ovoj web stranici.
EU Cookie Directive Module Information